I går hade vi vänner över på middag, vänner som inte går på dieten, men som har ett väldigt stor intresse för mat. Så vi tog ett säkert kort, lax med rostad fänkål och blomkålsmos. Väldigt gott och enkelt. Och vännerna uppskattade det lika mycket som vi! Deras klockrena kommentar var, "vi har nog aldrig ätit så nyttig men ändå god mat en lördagskväll". Och det är just det vi strävar efter, att hitta nya rätter som både är nyttiga och jättegoda.
Ingredienser
- 1 msk olivolja
- 4 st laxfiléer
- 1 tsk flingsalt peppar
- 75 g smör
- 1 citron
Rostad fänkål
- 600 g fänkål
- 3 msk olivolja
- 150 g sockerärtor
- 1 citron
- 2 msk rostade pumpakärnor
- Flingsalt och peppar
Till servering
- Blomkålsmos, recept hittar du här
Gör såhär
-
Sätt ugnen på 200 grader.
-
Smörj en ungsform med olivolja och lägg ner laxen, salta och peppra ordentligt.
-
Skiva citronen tunt och lägg på laxen. Täck varje laxfilé smör.
- Ställ laxen åt sidan och dela fänkålen i mindre klyftor och lägg i en ugnsfast form. Ringla över olivolja. Salta och peppra.
- Skär citronen i klyftor och lägg runtom fänkålen.
-
Ställ in laxen och fänkålen i mitten avi ugnen och stek laxen till en innertemperatur på 56 grader, ca 20–30 minuter beroende på vikt.
- Under tiden laxen och fänkålen står i ugnen gör blomkålsmosen, recept hittar du här. Och rosta pumpakärnorna.
- När fänkålen är rostad, blanda ner råa strimlade sockerärtor och dina rostade pumpakärnor.
