Namnet till trots så är sötpotatis ett bättre alternativ än vanlig potatis sett ur ett Candida-diet-perspektiv. Sötpotatis ska dock ätas med måtta och enbart efter att du gått igenom fas 1 på dieten med stora framsteg. Detta eftersom sötpotatis innehåller en del stärkelse. Här följer ett recept på sötpotatis i ugnen som kan vara det där lilla extra till en måltid bestående av exempelvis viltfärsbiffar och en fin sallad. 
 
Ingredienser:
  • 3 st sötpotatisar
  • 3 msk kokosolja
  • Havssalt efter smak
  • Peppar efter smak
  • Dill efter smak
Gör såhär:
  1. Skala (eller bara skrubba) sötpotatisen för att sedan skiva eller dela dem i den formen du vill ha dem i, exempelvis i form av pommes eller chips
  2. Lägg sötpotatisen i blöt i minst en timme. Detta görs för att dra ut en del av stärkelsen som finns i sötpotatisen, samtidigt som det gör chipsen eller pommesen krispigare när de är klara
  3. Lägg sötpotatisen på en handduk och låt torka
  4. Sätt på ugnen på 220°C när sötpotatisen har fått torka en stund
  5. Värm kokosoljan några sekunder i mikrovågsugnen så att den blir rinnig. Lägg sedan sötpotatisen tillsammans med dill, peppar och havssalt i en skål och häll över kokosoljan och blanda om
  6. Lägg sötpotatisen på en ugnsplåt med bakplåtspapper och sätt in i ugnen och låt stå i 15-20 minuter